Dietetyczna, orzeźwiająca, przepyszna-gazpacho

Na upały polecam tradycyjny hiszpański chłodnik-zupę gazpacho. Oprócz małej dawki kalorii i dużej dawki składników odżywczych (szczególnie witaminy C) jej zaletą jest fantastyczny, lekko pikantny smak i łatwość przygotowania. Można ją podawać jako przystawkę ( w kokilce lub szklance) albo pełnowymiarowe danie (głęboki talerz).

Czas: co najmniej półtorej godziny, przy czym większość to chłodzenie, kiedy można zająć się czymś innym

Pracochłonność: mała

Smaczność: wspaniała

Zdrowość: bardzo duża

Składniki (na trzy porcje „przystawkowe”):

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

2 duże pomidory

1 ogórek

2-3 kromki razowego chleba bez ziarenek

2 ząbki czosnku

pieprz, sól

kilka listków bazylii

trzy łyżeczki oliwy  z oliwek

Chleb okrajamy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasionek i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zalewając je wrzątkiem. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki, wycinamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę.

gazpacho1

Wszystko miksujemy w blenderze, dodając obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (powinno lekko „szczypać” w język). Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Obieramy ogórka i przekrajamy: w poprzek na pół i wzdłuż na ćwiartki. Łyżeczką wyskrobujemy pestki, miąższ kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do miseczek lub szklanek rozlewamy gazpacho, posypujemy z wierzchu ogórkiem i ozdabiamy listkami bazylii.

gazpacho2

Na koniec cieszymy podniebienie 🙂

 

Reklamy

2 myśli na temat “Dietetyczna, orzeźwiająca, przepyszna-gazpacho

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s