Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

No i wreszcie. Matury skończone, pierwszy dzień radosnego gotowania za mną. Przepis na dzisiejszy obiad wzięłam z kwestiasmaku.com i tylko nieznacznie zmieniłam. Wyszło smacznie, sycąco i dietetycznie. Potrawa jest bardzo lekkostrawna, a przy tym można się naprawdę najeść. Poza tym, zawiera kaszę jaglaną, która jest sprzymierzeńcem wszystkich odchudzających się-a przy tym wspaniale smakuje.

Czas: ok. godzina

Pracochłonność: średnia

Smaczność: bardzo dobra

Zdrowość: bardzo dobra

Składniki (na 3-4 porcje):

2 cukinie

1/3szklanki kaszy jaglanej

2 spore pomidory

1 niewielka cebula

2 ząbki czosnku

3/4 papryki czerwonej

sól, pieprz

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka sproszkowanego kuminu (kminu rzymskiego)

1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki

1/3 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki

opcjonalnie: kilka pomidorków koktajlowych (u mnie zwykłe)

Pomidory parzymy wrzątkiem. Cukinie myjemy, odkrajamy końcówki, a następnie przecinamy wzdłuż na połowy. Łyżeczką wyjmujemy pestki i wyrzucamy, wygrzebujemy też trochę miąższu, tak, żeby zostało ok. 0,5cm na dnie i po bokach. Miąższ zostawiamy. Cukinie solimy i pieprzymy, układamy w dużym naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 15min w 180 stopniach. W tym czasie płuczemy dokładnie kaszę jaglaną i gotujemy ją. Cebulę kroimy drobno, czosnek-w plasterki. Szklimy je razem bez tłuszczu, z dodatkiem wody. Dodajemy przyprawy. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i miąższ z cukinii. W razie potrzeby dolewając wody, smażymy przez 5 min. Dodajemy obrane i pokrojone w grubą kostkę pomidory. Solimy i pieprzymy, po trzech minutach dodajemy kaszę i mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Ewentualnie wciskamy na wierzch przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pieczemy 15min w tej samej temperaturze.

cukiniafaszerowanaJedna połówka cukinii ma ok. 140 kcal.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s