Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Gdy kota nie ma, myszy harcują. Gdy nie ma Naczelnej Degustatorki… Ciastkowy Pingwin wcina drób. Na przykład z miodem i musztardą. Danie, pochodzące z kwestiasmaku.com, jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego nadaje się idealnie dla osób zapracowanych, a przy tym ma mocny, słodkawy smak.

Składniki (na 1 porcję):

1 kawałek piersi z kurczaka

1 łyżka musztardy „zwykłej” (teoretycznie powinna być dijon, ale ja użyłam sarepskiej)

1 łyżka musztardy francuskiej, gruboziarnistej

1 łyżka miodu

1 łyżka octu winnego

sól, pieprz

natka pietruszki

Pierś nacinamy w trzech miejscach. Posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, miód i ocet mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie mięso, wciskając sos w rozcięcia. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 220 stopniach „na oko”. Posypujemy natką pietruszki.

kurczak w musztardzie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s