Tarta z kozim serem i miętą

Hiszpanie wynaleźli w kuchni nie tylko gazpacho, sangrię i tapas. To dzięki hiszpańskiemu przepisowi spróbowałam-po raz pierwszy od dawna-koziego sera. Chociaż objętościowo nie stanowi on największej części ciasta, nadaje mu wyraźnego, bardzo charakterystycznego smaku, przełamanego anyżem. Jego słodycz i kremowość wspaniale komponuje się z miętą. Do wyprodukowania tego wypieku zainspirowała mnie książka „Księga smaków świata” wydawnictwa Buchman.

Składniki (na tartę o średnicy ok. 24cm):

13 łyżek mąki razowej (polecam żytnią)

4 jajka

1 łyżeczka masła

200g sera koziego

2 łyżki jogurtu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki zmielonego anyżu

7 listków mięty

substancja słodząca do smaku

opcjonalnie: 3 łyżki likieru anyżowego

Mąkę mieszamy z dwoma jajkami, jogurtem, anyżem i sodą. Słodzimy i wyrabiamy ciasto. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Bardzo drobno kroimy miętę. Ser rozgniatamy dokładnie widelcem. Pozostałe dwa jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodając słodzidło. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Na koniec dodajemy ser i miętę i jeszcze chwilę ubijamy do dokładnego wymieszania. Wylewamy płynną masę na spód i pieczemy w 180 stopniach, aż nadzienie stężeje (ok. 30min). Po ostudzeniu chłodzimy w lodówce.

tartazkozimserem

Jeden kawałek (1/8 tarty) dostarcza ok. 150 kcal.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s