Pieczone placki ziemniaczane z łososiem

Wydaje się, że swojskie placki ziemniaczane mogłyby sprofanować wędzonego łososia i odrzeć go z całej królewskości, a jednak te dwa elementy pasują do siebie doskonale. Ich smak dodatkowo podkreśla koperek, który jest dobrym dodatkiem zarówno do ziemniaków, jak i do ryby. Dodam jeszcze, że placki przygotowuje się szybko i łatwo, bez użycia tłuszczu.

Składniki (na 2 porcje):

ok. 200g ziemniaków (2-3 sztuki)

20g łososia wędzonego na zimno

jajko

2 ząbki czosnku

4 łyżki mąki żytniej razowej

pieprz i opcjonalnie odrobina soli (łosoś jest bardzo słony)

do podania:

jogurt

koperek

Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Łososia kroimy w cienkie paseczki i połowę z nich dodajemy do ziemniaków. Mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, mąką i pieprzem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki. Pieczemy ok. 20min w 190 stopniach. Podajemy z jogurtem, resztą łososia i koperkiem.

plackiziemniaczanezlososiem

Jedna porcja dostarcza ok. 220 kcal.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s