Lasagne brokułowo-kalafiorowe

To danie to kolejny dowód na uniwersalność makaronu. Choć kalafior i brokuł rzadko występują razem, tutaj dobrze współgrają, tworząc dobre wypełnienie do zapiekanki. Pomysł na danie podsunęła mi gazetka Biedronki.

Składniki (na 4 porcje):

12 płatów razowego makaronu lasagne (polecam żytni)

1/2 główki brokułu

1/2 główki kalafiora

2 łyżki serka wiejskiego

1 kulka (125g) sera mozzarella

1 łyżka kaszy manny lub kaszki orkiszowej

sól, pieprz

Makaron gotujemy porcjami po dwa-trzy płaty, po ok. 3min. Studzimy. Brokuł i kalafior gotujemy przez 15min. Odcedzamy i studzimy. Siekamy nożem, a później rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Dodajemy sól, pieprz, kaszę, serek i łyżkę drobno posiekanej mozzarelli. Mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian trzy warstwy makaronu i dwie warstwy masy brokułowokalafiorowej. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli i pieczemy ok. 15min w 190 stopniach.

lasagnezbrkułemikalafiorem

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s