Kaiserschmarrn-austriacki omlet w kawałkach

Nazwa tego dania pochodzi od niemieckiego słowa Kaiser, czyli cesarz. Chodzi o Franciszka Józefa I, który poza oficjalnymi uroczystościami, na których wypadało podać potrawy francuskie, wolał typową austriacką kuchnię. Osobiście mam wrażenie, że kaiserschmarrn działa podobnie, jak u nas naleśniki z serem czy owocami: są tak sycące, że można je podać na obiad, a jednocześnie tak słodkie, że bardziej pasują na deser czy śniadanie. Przepis dostałam ładnych kilka lat temu od Taty, ale dopiero teraz go wykorzystałam, jednocześnie modyfikując tak, by nie powodował u mnie wyrzutów sumienia: mąkę zamieniłam na żytnią razową, cukier na stewię (choć możecie użyć dowolnego słodzidła), a smażenie na maśle-na cienką warstewkę oleju rzepakowego. Przygotowanie całości trwa nie więcej, niż 20min.

Składniki (na 2 porcje):

60g mąki razowej (u mnie żytnia)

1 spore jajko

substancja słodząca do smaku

100ml mleka

ekstrakt z wanilii

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżka rodzynek (z powodu ich braku użyłam suszonej żurawiny)

odrobina oleju rzepakowego

opcjonalnie: łyżeczka rumu

do podania: dżem niskosłodzony, jogurt, owoce lub co Wam podpowie wyobraźnia 🙂

Rodzynki moczymy w wodzie z opcjonalnym dodatkiem rumu. Rozdzielamy jajko na białko i żółtko. Żółtko mieszamy dokładnie z mąką, mlekiem, ekstraktem waniliowym, sodą i słodzidłem. Białko ubijamy na pianę. Do ciasta dodajemy odcedzone rodzynki i pianę z białka, mieszamy delikatnie. Patelnię cieniutko smarujemy olejem za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego, podgrzewamy. Wylewamy ciasto i smażymy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po ok. 10min, kiedy wierzch zacznie tężeć, przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej, bez przykrycia. Drewnianą lub plastikową łopatką dzielimy placek na spore kawałki i podajemy z kawałkami.

kaiserschmarrn

Jedna porcja (sam placek) dostarcza ok. 180 kcal.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s