Punjena-bałkańska cukinia zapiekana z mięsem

Mój Tata kiedyś, już ładnych kilka lat temu, przygotował dużą bułgarską kolację. Najbardziej w pamięć zapadła mi „punjena”, jak nazywał cukinię faszerowaną mięsem, jednak nie „po europejsku”, wzdłuż, a w poprzek. Dopiero niedawno się dowiedziałam, że właściwie danie to faszerowana papryka, nie cukinia, że nadzienie powinno też zawierać ryż, i że jego nazwa różni się zależnie od regionu geograficznego i w Bułgarii byłaby to akurat „palnena”. To wszystko w ramach ciekawostek kulinarno-geograficznych. Danie przygotowuje się szybko i łatwo, a smakuje wspaniale. Dla porównania przypominam natomiast cukinię faszerowaną.

Składniki (na 2 porcje):

2 cukinie

500g mielonego mięsa drobiowego

sól, pieprz

sproszkowana słodka papryka

mielony kminek

2 plastry żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu

jajko

Mięso mieszamy dokładnie z jajkiem i przyprawami. Cukinie myjemy i każdą kroimy w poprzek na trzy części. Nożem wykrawamy środek, tak, żeby otrzymać puste „rurki” o grubości „ścianki” ok. 0,5cm (miąższ ze środka możemy wykorzystać np. do placków). Mięso nakładamy do cukinii i stawiamy wypełnione kawałki pionowo w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 175 stopniach przez 40min. Ser tniemy w wąskie paseczki, posypujemy wierzch cukinii i pieczemy jeszcze ok. 7-10min.

puniena

Jedna porcja dostarcza ok. 335 kcal.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s