Żytnia pita-chlebki „z kieszonką”

Swego czasu potrzebne mi były żytnie chlebki pita (a o tym do czego bły potrzebne, napiszę już wkrótce). Gotowe pity pszenne można kupić, jednak oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała ich udietetycznić. Po krótkich studiach literaturowych w internetach dotarło do mnie, że technologia produkcji flatbread, czyli płaskiego chleba-do której to grupy należą m. in. pita, lawasz, focaccia, meksykańska tortilla, a nawet podpłomyk-to osobna, rozległa dziedzina kulinarnej wiedzy. Pita zaś charakteryzuje się charakterystycznym wybrzuszeniem, które jest pustą przestrzenią wewnątrz placka. To w tą właśnie „kieszonkę” nakłada się nadzienie, np. hummus czy ful właśnie. Poniższy przepis jest zbitką kilku różnych, na które się natknęłam, a przy tym opracowywanie go nosiło wszelkie znamiona filozofii życiowej zwanej popularnie „yolo”-czyli, innymi słowy, zmieszałam składniki nieco na oko. Placki okazały się godne polecenia i w związku z tym, polecam je Wam teraz 🙂

Żytnia pita (4 chlebki):

190-200g mąki żytniej razowej

30g świeżych drożdży

60ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru/ksylitolu/erytrytolu

1/2 łyżeczki soli

Drożdże mieszamy dokładnie z ciepłą wodą, słodzidłem i dwiema łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40min. Dodajemy sól i resztę mąki, zagniatamy dokładnie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie uderzamy pięścią w środek bryły ciasta. Następnie na papierze do pieczenia formujemy cztery okrągłe placki o grubości ok. 5mm-ponieważ ciasto ciężko się wałkuje, najlepiej zamoczyć ręce i „rozmasować” okrągłe placki. Przykrywamy ściereczką na 20-25min. Pustą blachę w piekarniku nagrzewamy do 225 stopni. Kładziemy na niej papier z placuszkami i pieczemy 7-10min. Kiedy lekko ostygną, delikatnie odrywamy je od papieru i nadkrawamy brzeg (tak, jak byśmy chcieli przeciąć chlebek w poprzek), aby powstała „kieszonka”.

pita

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s