Kotleciki mielone z marchewką po niby-indyjsku

Niby, bo kuchnia indyjska w zasadzie jest raczej wegetariańska-Hindusi stronią nie tylko od mięsa (żeby przypadkiem nie zjeść swojego dziadka w innym wcieleniu, spłycając całą filozofię ;)), ale też od jajek. Jednakowoż kotleciki przyprawiłam tak, żeby przypominały nieco smak dalu, więc dla europejskiego mugola kotleciki powinny przynajmniej przypominać indyjskie klimaty.

Składniki (na 4 porcje):

250 g mielonego mięsa drobiowego

3 marchewki

1/2 cebuli

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka czarnuszki

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżka liści curry

mielona ostra papryka (ile dacie radę wytrzymać ;))

Cebulę i czosnek siekamy. Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczach. Mięso mieszamy dokładnie z warzywami i z przyprawami. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i układamy je blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min w 190 stopniach.

Dodaj komentarz