Przepis znalazłam w sekcji „kuchnia francuska” na kwestiasmaku.com. Faktem jest, że w rybą powinien być tuńczyk, ale ze względu na dość wysokie ceny tego gatunku użyłam dorsza, też się nadaje. Połączenie smaków uznałam za bardzo ciekawe: słodko-kwaśna mieszanka + łagodna ryba. Warto wypróbować tak nietypowy sposób użycia rabarbaru, wykorzystywanego zwykle do ciast (a jeśli najdzie nas ochota na ciasto z rabarbarem, polecam takie).
Czas: niedużo
Pracochłonność: raczej mała
Zdrowość: tak
Składniki (na 2 porcje):
300g rabarbaru (2 laski)
4 małe szalotki (użyłam 2 niewielkich cebul)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 kawałki ryby
sól, pieprz
2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
Cebule (szalotki) kroimy w duże kostki, ponad centymetrowe. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dodajemy ksylitol. Dusimy, aż trochę zmiękną. Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki długości ok. 4cm. Dodajemy do cebuli i mieszamy, dusimy, aż zmięknie również rabarbar. Wówczas przekładamy całość do naczynia żaroodpornego. Rybę nacieramy z obu stron solą, pieprzem i natką pietruszki. Pieczemy całość bez przykrycia przez 10-12min w 200 stopniach.
Jedna porcja dostarcza ok. 140 kcal.
Podajemy z ryżem-ja wymieszałam ryż dziki z białym.
Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
PolubieniePolubienie
Ciekawy pomysł!
Oto moja ryba z warzywami
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/04/ryba-z-warzywami.html
PolubieniePolubienie
bardzo ciekawy pomysł na rybę, podoba mi się
zapraszam na moje rybne przepisy
http://oobzarciuch.blogspot.com/?q=ryba+przepisy
pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
jesteśmy bardzo ciekawi smaku, musimy wypróbować ten przepis
polecamy oryginalne pomysły na rybę z grilla
http://ronddel.blogspot.com/?q=ryba+grill+przepisy
PolubieniePolubienie
Ciekawy pomysł, zapraszam na pstrąga grillowanego ze szparagami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/05/pstrag-ososiowy-w-masle-estragonowym-z.html
PolubieniePolubienie
Super połączenie
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com
PolubieniePolubienie
Fajne przepisy, właśnie szukalam cos na weekend, a ja zapraszam na moje przepisy na domowe sery, cydr i wino, http://blog.winoiser.com
PolubieniePolubienie
Bardzo fajna sprawa, polecam też prostą przystawkę z rabarbarem
http://inews.com.pl/WordPress3/przystawka-z-rabarbarem
PolubieniePolubienie
ciekawe, muszę spróbować, dorzucam odchudzający koktajl top modelek
Jest smaczny i orzeźwiający.
http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-super-modelek-odchudza-i-oczyszcza/
i działa (sprawdzone)
pozdrawiam
PolubieniePolubienie
ryba z rabarbarem, czemu nie, przecież do ryby świetnie pasuje cytryna, więc kwaśność jest tu nawet wskazana:)
http://elwirski.blogspot.com
PolubieniePolubienie
Fajny pomysł na urozmaicenie dania z ryby. Rabarbar brzmi interesująco. Polecam też pyszne obiady http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-obiady-k3.html
PolubieniePolubienie
Rewelacyjny pomysł na rybę z rabarbarem. Sam bym na to nie wpadł. Rabarbar kojarzył mi się głównie z ciastami. Zapraszam na szybkie i tanie obiady
http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
PolubieniePolubienie
Jakie ciekawe połączenie, u mnie dzisiaj mięsko, pieczone ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i oscypkiem
http://bulkazchlebem.pl/cwiartki-kurczaka-pieczone-z-pieczarkami-i-oscypkiem
PolubieniePolubienie
http://www.buster.pw/zawod-ksiadz-wikariusz/
PolubieniePolubienie
dość ciekawe połączenie. Nigdy o takim nie slyszalelm
PolubieniePolubienie
Ja nie mogę. Większość komentarzy to nieszczere spamy, zamieszczone wyłącznie w celu przekierowania ruchu na własny blog. Co za dramat. A przepis ciekawy 🙂 kwaśność do ryby jak najbardziej wskazana!
PolubieniePolubienie
Dzięki:)
PolubieniePolubienie
WOW.NIEZWYKŁE POŁĄCZENIE 😉 CIEKAWE …
PolubieniePolubienie