Pieczona ryba z rabarbarem

Przepis znalazłam w sekcji „kuchnia francuska” na kwestiasmaku.com. Faktem jest, że w rybą powinien być tuńczyk, ale ze względu na dość wysokie ceny tego gatunku użyłam dorsza, też się nadaje. Połączenie smaków uznałam za bardzo ciekawe: słodko-kwaśna mieszanka + łagodna ryba. Warto wypróbować tak nietypowy sposób użycia rabarbaru, wykorzystywanego zwykle do ciast (a jeśli najdzie nas ochota na ciasto z rabarbarem, polecam takie).

Czas: niedużo

Pracochłonność: raczej mała

Zdrowość: tak

Składniki (na 2 porcje):

300g rabarbaru (2 laski)

4 małe szalotki (użyłam 2 niewielkich cebul)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 kawałki ryby

sól, pieprz

2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego

Cebule (szalotki) kroimy w duże kostki, ponad centymetrowe. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dodajemy ksylitol. Dusimy, aż trochę zmiękną. Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki długości ok. 4cm. Dodajemy do cebuli i mieszamy, dusimy, aż zmięknie również rabarbar. Wówczas przekładamy całość do naczynia żaroodpornego. Rybę nacieramy z obu stron solą, pieprzem i natką pietruszki. Pieczemy całość bez przykrycia przez 10-12min w 200 stopniach.

Jedna porcja dostarcza ok. 140 kcal.

Podajemy z ryżem-ja wymieszałam ryż dziki z białym.

18 myśli w temacie “Pieczona ryba z rabarbarem

Dodaj komentarz