Pieczone mielone z dynią

Sezon na dynię uważam za otwarty z przytupem. Po pysznym wilgotnym pierniku przyszedł czas na wzbogacone pieczone mielone. Kotleciki przygotowuje się szybko i prosto. Polecam też inne drobiowe mielone: z miętą, z dwoma serami, z burakami i z pieczarkami.

Składniki (na 3-4 porcje):

200-250 g mielonego mięsa drobiowego

jajko

3 łyżki maki żytniej razowej

4 łyżki dyni tartej na dużych oczkach

1 płaska łyżeczka kuminu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki nasion słonecznika

sól, pieprz

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką nieduże kotleciki. Pieczemy w 200 stopniach, aż mocno się zarumienią (ok. 20 min).

 

Dodaj komentarz