Sezon na dynię uważam za otwarty z przytupem. Po pysznym wilgotnym pierniku przyszedł czas na wzbogacone pieczone mielone. Kotleciki przygotowuje się szybko i prosto. Polecam też inne drobiowe mielone: z miętą, z dwoma serami, z burakami i z pieczarkami.
Składniki (na 3-4 porcje):
200-250 g mielonego mięsa drobiowego
jajko
3 łyżki maki żytniej razowej
4 łyżki dyni tartej na dużych oczkach
1 płaska łyżeczka kuminu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki nasion słonecznika
sól, pieprz
Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką nieduże kotleciki. Pieczemy w 200 stopniach, aż mocno się zarumienią (ok. 20 min).