Po kotlecikach drobiowych z pieczarkami i serem czy z jabłkiem i cebulą to kolejny sposób na urozmaicenie zwykłych kotletów. Świeże zioła nadają intensywnego aromatu. Po rozkrojeniu takiego kotlecika znajdujemy niespodziankę-twardy i słony biały ser sałatkowy, ciągnący się ser żółty i mocny w smaku czosnek, które współgrają ze sobą zaskakująco dobrze.
Składniki (na 2-3 porcje):
ok. 280-300 g mielonego mięsa drobiowego
3-4 plastry sera sałatkowego
2-3 plastry żółtego sera
3 ząbki czosnku
kilka gałązek posiekanego świeżego tymianku
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso mieszamy z ziołami, solą i pieprzem.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy niewielkie mięsne placuszki, zostawiając nieco mniej niż połowę na później.
- Oba sery kroimy na kawałki (sera typu feta na tyle, ile placuszków, a sera żółtego-na dwa razy więcej). Czosnek kroimy w poprzek na plasterki.
- Na każdym placuszku układamy kolejno, lekko wciskając: ser żółty, ser sałatkowy, czosnek, ser żółty.
- Zawijamy boki do góry, i zalepiamy odłożoną wcześniej porcją mięsa, żeby oblepić nadzienie ze wszystkich stron, formując wysokie kotleciki.
- Pieczemy 30 min w 200 stopniach.