Mielone wypasione-faszerowane dwoma serami

Po kotlecikach drobiowych z pieczarkami i serem  czy z jabłkiem i cebulą to kolejny sposób na urozmaicenie zwykłych kotletów.  Świeże zioła nadają intensywnego aromatu. Po rozkrojeniu takiego kotlecika znajdujemy niespodziankę-twardy i słony biały ser sałatkowy, ciągnący się ser żółty i mocny w smaku czosnek, które współgrają ze sobą zaskakująco dobrze.

Składniki (na 2-3 porcje):

ok. 280-300 g mielonego mięsa drobiowego

3-4 plastry sera sałatkowego

2-3 plastry żółtego sera

3 ząbki czosnku

kilka gałązek posiekanego świeżego tymianku

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso mieszamy z ziołami, solą i pieprzem.
  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy niewielkie mięsne placuszki, zostawiając nieco mniej niż połowę na później. 
  3. Oba sery kroimy na kawałki (sera typu feta na tyle, ile placuszków, a sera żółtego-na dwa razy więcej). Czosnek kroimy w poprzek na plasterki. 
  4. Na każdym placuszku układamy kolejno, lekko wciskając: ser żółty, ser sałatkowy, czosnek, ser żółty.
  5. Zawijamy boki do góry, i zalepiamy odłożoną wcześniej porcją mięsa, żeby oblepić nadzienie ze wszystkich stron, formując wysokie kotleciki.
  6. Pieczemy 30 min w 200 stopniach.

Dodaj komentarz